Eğitimin İçeriği ve Tanımı
‘Dönüşümsel İletişim” gündelik hayatımızda sıkça kullandığımız suçlayıcı, cezalandırıcı, sitemkâr, küçümseyen, veya buyurgan iletişim tarzı yerine anlayışa, özgür iradeye ve duygularımızın hür ifadesine dayalı yeni bir iletişim modelini öğrenip gündelik hayatta kullanmamızı mümkün kılar. Karşımızdaki kişileri eleştirip, yargılamadan veya yanlışlamadan iletişim kurarken bizim için önemli olan konuları veya değerleri de karşı tarafa etkili bir biçimde ifade edip paylaşmamız da son derece önemlidir. Aslında bu, hem iş yerinde mesai arkadaşlarımızla hem de genel müşterilerle kurulması gereken bir iletişim bağıdır.
Özellikle iş yerlerinde performansı, üretkenliği ve motivasyonu en fazla düşüren şeylerden biri çalışanlar arasında cereyan eden suçlayıcı ve yargılayıcı iletişim tarzdır. Bunun yerine sonuç, ihtiyaç ve bağlantı odaklı yeni bir iletişim modeline geçmek kritik bir önem arz etmektedir. Aynı şekilde, gerek aile gerekse de ilişkilerde sevgi ve yakınlığın azalmasına sebep olan en önemli unsurlardan biri de ahlaki değer yargılarına dayanan suçlayıcı ve buyurgan iletişim modelidir. Bunun yerine, duygularla birlikte ihtiyaçlarımızı da ifade edebilen ve seçim yapma özgürlüğüne dayanan yeni bir iletişim modelini hayata geçirmek mümkündür. Dolayısyla, Dönüşümsel İletişim eğitimleri hem performans güçlendirmesi hem de iş yerinde çatışma çözümlemelerine birebir fark yaratıp katkı sağlar.
Dönüşümsel iletişim modeli zihinsel farkındalığın yanında, duygusal zekayı ve kendi kendimizle empati kurma yeteneğimizi de geliştirmemizi sağlar. Kendi duygularımızla ve ihtiyaçlarımızla daha fazla bağlantıya geçmemiz demek, diğer insanlarla da daha derin ve bağlantılı bir ilişki kurmamız anlamına gelecektir. Dolayısıyla, Dönüşümsel Semineri iş yerindeki ilişkilerimizden tutun da, halkla ilişkilere, ve hatta aile içi ilişkilere kadar toplumsal yaşamımızın çok farklı alanlarına kadar etkili olan dönüştürücü bir güce sahiptir.
Eğitimin Faydaları ve Hedefleri
Eğitimin başlıca hedeflerinden biri kısır döngülere sebep olan düşünce kalıplarının farkındalığını artırıp onun yerine ihtiyaçlara (hedeflere), değerlere ve ilham veren olasılıklara yönelmesini sağlamaktır. Olumsuz ve güçsüzleştiren bakış açıları ve duyumsama biçimleri bir insanın genel hayatının verimililiğini ve canlılığını azaltan en önemli etkenlerden biridir. Yeni İletişim Modeli ve bu eğitimin sonunda elde edilecek olan fayda ve etkiler özetle şu şekildedir:
- İnsanları gerçekten duyulduğunu hissedecek biçimde dinlemek. Müşteri ihtiyaçlarını daha etkin duymak, anlamak ve dile getirmek. Her ne deniyorsa, her ne yapılıyorsa bunun arkasındaki ihtiyacı duyabilmek, görebilmek.
- Başkalarına şefkat ve empati duyabilmek için öncelikle bizzat kendi ihtiyaçlarımızın ve duygularımızın farkında ve bağlantısında olmak.
- İçimizdeki başkalarına karşı geliştirdiğimiz ahlaki yargıları ve düşman imgelerinin farkına varıp dönüştürmek. Bize karşı yapılan yargılamaları ve eleştirileri anlayıp şefkatli bağa dönüştürmek.
- İstediğimiz, değer verdiğimiz, veya arzu ettiğimiz şeylerin gerçekleşmesi için talep, suçlama, utandırma ve cezalandırma stratejilerinden farklı stratejiler kullanmak. Emir vermek, talep etmek, suçlamak, utandırmak, korkutmak ve cezalandırmak fiilleri üzerinden geliştirilen stratejiler sürdürülebilir bir iş ortamı veya ilişkiler yumağı yaratması mümkün değildir. Bu husustaki püf nokta ‘başkaları üzerinde güç’ sağlamak değil ‘başkalarıyla birlikte güce’ erişimi yaratıp başarmaktır.
- Hal böyleyken, temel hedeflerden biri işbirliği ve güven ortamını yaratmak ve sağlamak. Herkese uygun çözüm arayışlarını geliştirmek.